sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Miksi pussitee on huonompi vaihtoehto?

Pussitee keksittiin puolivahingossa (kuten moni muukin keksintö) vuonna 1904. Se on länsimaiden suosituin tee.


Suomi on kahvinjuojien maa, ainakin ollut sitä näihin päiviin asti. Kahvia on pidetty arvossa ja ravintoloista ja kahviloista on saanut erilaisia kahvilaatuja ja –juomia. Mutta jos pyydätkin kahvin sijaan teetä on edessäsi pian kuppi kuumaa vettä ja muutama vaihtoehto teepusseja. Monista Suomen ravintoloista puuttuu teetietämys, mutta valoa tunnelin päässä on nähtävillä: mm. Forsman Tea on alkanut järjestää teekoulutusta ravintola-alan opiskelijoille ja ravintoloiden henkilökunnalle. Ehkäpä pian Suomessakin tee alkaa ihan laajaltikin tarkoittaa jotain muuta kuin parfyymiltä tuoksuvaa ja esanssilta maistuvaa pussukkaa.
Toki jo nyt on olemassa ravintoloita ja kahviloita, joissa on panostettu teetarjoiluun  ja teen laatun sekä valmistukseen. Uskon, että todellinen teen maailma vielä saavuttaa  Suomessakin suuret massat samaan tapaan kuin tietämys viinistä tai hienoista suklaista!

Mutta miksi pussiteen sijasta on syytä suosia irtoteetä? Karkeasti voidaan sanoa, että pussiteen ja irtoteen välinen ero on kuin halvan pahvipurkkiviinin ja hienon laatuviinin välillä. Tai jääkaappieineksen ja ravintola-annoksen välillä.

-          Pussiteessä maksat usein turhasta. Mikäli pussien sisältä paljustuu hienoa pölyä, eikä selvää lehtiainesta, voidaan sanoa, että olet maksanut kivan värisestä paperikuoresta, jossa on yhtiön logo. Lisäksi pussitee on aina kertakäyttöistä, kun taas irtoteestä saa useita kaatoja (paitsi mustasta).
-          Se harmaa jauho, mitä pussukasta löytyy, ei enää sisällä juurikaan teen vitamiineja. Irtoteessä terveysvaikutukset ovat huomattavammat, sillä irtotee kerätään korkeilta alueilta ja usein käsin.
-          Pussitee ei tuoksu teeltä. Se voi tuoksua ties miltä piparminttuhajusteelta, mutta oikeaa teentuoksua (tai makua sen puoleen) on varsin vaikea havaita.
-          Pussiteen maku on oikeastaan aina kehnompi kuin aidon tavaran. Pussissa teen maku on kalpea aavistus siitä täyteläisyydestä tai niistä vivahteista, jotka oikeat teelehdet vapauttavat veteen. Pussien tee kasvaa tehoviljelmillä, joilla se kerätään koneellisesti. Kevät ja kesä ovat parasta teeaikaa, mutta pusseihin käytetään myös huonompia satoja, jolloin maku ei enää ole huipussaan. Se on yksi syy, miksi niitä maustetaan vahvasti.
 Suomen pussiteemarkkinoilla on myös se ongelma, että pussin paperi on usein paksumpaa kuin esim. Britanniassa käytettävissä pusseissa. Tuoksut ja maut saattavat imeytyä pussiin eivätkä veteen.
-          Pussiteessä ei ole mitään visuaalista. Et voi nähdä teelehtien turpoamista, et teesekoitusten hedelmänpalasten väriä ja muotoa. Et pääse lähelle teetä ja kokemus jää vajaaksi. Oikeissa teen lehdissä muoto, väri ja tuoksu vievät nauttijansa kaukaisiin maihin, joissa nämä ilahduttavat lehdet kasvavat. Väriä pusseista tosin lähtee oikein urakalla.


Pussitee on helppo ratkaisu, mutta nykyisin yleisesti myytävät metalliset filtterit eivät nekään juuri vaivaa aiheuta. Ja kahviloissa ja ravintoloissa olisi syytä panostaa teen hauduttamiseen sekä yrittää oppia pitämään kahvi ja tee erossa toisistaan: ei ole kovin miellyttävää saada eteensä pahimmillaan kahvilta maistuvaa teetä, koska sekä kahville että teelle käytetään samaa kannua.

Paasauksestani huolimatta en ole heittämässä pussiteetä kokonaan roviolle. Sille on omat paikkansa eivätkä kaikki pussiteetkään ole täysin kelvottomia. Jonkin aikaa on myyty myös pyramidin muotoisia teepusseja, joiden sisälle mahtuu muutakin kuin hienoa pölyä.
Tässä vielä vinkit pussiteen käyttäjille tai tilaisuuksiin, jolloin pussitee on syystä tai toisesta pakko valita:

-          Koska pusseihin käytetään teepölyä, on haudutusaika aina lyhyempi kuin irtolehtien.
-          Älä rutista lusikalla teepussin mehuja kuppiisi: tämän seuraukseni juomasi on nimittäin takuuvarmasti kitkerää.
-          Yritä etsiä laatuja, joissa esanssin sijasta käytetään luonnollisia makuja kuten hedelmiä, marjoja tai yrttejä. Tarkista pakkausselosteesta myös aidon teen määrä.
-          Säilytä pussit ilmatiiviisti.
-          Valitse pussit, joissa ei ole käytetty metalliniittejä kiinnikkeinä.


Mielipiteet pussiteestä sekä puolesta että vastaan ovat tervetulleita!

10 kommenttia:

  1. Mie keitän kahvini vaivalloisesti, eli pressopannullla normaalin keittimen sijaan juuuri siksi, että olen huomanut eron näiden kahden valmistustavan välillä.

    On kyllä myös ihanaa käydä Rollossa yhdessä kahvilassa, jossa on paljon erilaisia irtoteelaatuja, joista saa valita ja jotka laitetaan juuri semmoiseen metalliseen pallofiltteriin hautumaan. Kyllä tulee hyvää.

    Hetki sitten tajusin, että nimenomaan yrttihaudukkeet on mun juttu, joten en ole ihan varma, kuinka paljon kärsin pussimutoisesta teestä, kun yrttihaudukkeissa ei sentään ole sitä "teepölyä".

    Kiitos blogisi ajttelin tässä joku päivä tehdä retken paikalliseen teekauppaan, mutta saatan tulla pussiteen kanssa pois. Pukka-merkkiset (terveysvaikutteiset) teet ja Yogi-teet ovat alkaneet kiinnostaa. Niissä on mitä ihmeellisempiä makuyhdistelmiä. Itse en heti keksisi yhdistää esim. ruusua ja fenkolia.

    VastaaPoista
  2. Kiva, että jaksat nähdä vaivaa kahvin kanssa! Varmasti sama juttu kuin teenkin valmistamisen kanssa: kun jaksaa nähdä pikkuisen enemmän vaivaa, on lopputuloskin parempi.

    En olekaan vielä kirjoittanut mitään yrttihaudukkeista, mutta juuri tänään ajattelin, että rooibos voisi olla seuraava kirjoituksen kohde. En ole turhan nuuka teeblogini aiheiden kanssa. :P

    Pukka-merkistä en ole koskaan kuullutkaan ja makuyhdistelmät kuulostavat tosi mielenkiintoisilta! Täytyypä hankkia sellaista seuraavaksi (kunhan saisin nykyistä varastoani hiukan hupenemaan... Täytyy kutsua suuret massat teelle.).

    VastaaPoista
  3. Kyllä irtotee on parempaa. Pussiteet maistuu jotenkin laimeilta verrattuna irtoteehen. Ainoa irtoteen miinuspuoli on se että kuppiin tulee hituloita filttrrin läpi, varsinkin jos tekee mate-teetä. T: Watuskapatushka

    VastaaPoista
  4. Kiitos kannanotosta nimimerkille Watuskapatushka! :)
    Jep, pientä hitulaa aina tulee, mutta ne voi jättää sinne kupin pohjalle. Tai ainakin itse jätän ne sinne. Tietyissä teemaissa sattumat tosin siemaistaan iloisina kurkusta alas.

    Mate onkin minulla vielä testaamatta. Taas uusi kirjoitusaihe!

    VastaaPoista
  5. Ei tule hituloita kuppiin, jos siivilä on kunnollinen. Teelillä on hyviä. Ja myöskään kertakäyttöisistä teensuodatinpusseista ei pääse läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä olekaan aiemmin kuullut Teelistä; heillähän näyttää olevan vaikka mitä valikoimissa. Itseäni eivät hitulat haittaa (joissain maissa jopa itse teen lehdet syödään), mutta monenlaista siivilää näyttää olevan markkinoilla ja toiset pitävät hitulat paremmin sisällään. :) Täytyykin tutustua Teelin valikoimiin!

      Poista
  6. Sellaisen havaitsin noista teelaaduista tupakanpolton lopetettuani että vihreät irtoteet tehosivat vieroitusoireisiin rauhoittavasti mutta pussiteet ei lainkaan joten komppaan artikkelin kirjoittanutta terveysvaikutuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella mielenkiintoista! Tämä siis todistaa osaltaan sitä, ettei pussiteen teepölyssä ole juurikaan jäljellä niitä hyviä ominaisuuksia, jotka kokonaisista teelehdistä löytyvät; vihreän teen rauhoittavasta vaikutuksesta puhuttaessa kyseessä on L-teaiini.

      Ja hienoa kuulla, että vihreä tee on auttanut sinua tupakoinnin lopettamisessa!

      Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Mustaa irtoteetä voi kyllä hauduttaa useita kertoja, erityisesti kiinalaista ja taiwanilaista mutta myös eteläaasialaista.

    VastaaPoista